Wednesday 18 September 2013

Resepi Moist Chocolate Cake (kukus)

Resepi ni senang & cepat nak buat

  
Bahan A
1 cwn gula pasir

1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat (saya cuma guna 1/2 cwn susu pekat)
1 cwn minyak masak


Bahan B
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder (guna sudu kecik KFC)
* ayak bahan B sebanyak 3 kali


Bahan
4 biji telur Gred B - blend higga kembang/ berbuih


Cara2
1. Satukan semua Bahan A dlm periuk. Masak atas api perlahan. Kena kacau selalu. Masak sampai semua larut & sebati. Bila dh mendidih sikit, bleh la tutup api. Ketepikan & biarkn sejuk
Masak Bahan A atas api perlahan
2. Panaskn periuk kukusan
3. Masukkn Bahan B & Bahan C ke dalam Bahan A scara berselang-seli. Kacau sebati setiap kali bahan dimasukkn. Tapiskan adunan jika nampak berketul2. Masa buat ni sye tapis adunan tu. Tekstur kek pn jd cantik. Adunan mmg agak cair
Masukkn tepung. Kacau sebati
Masukkn telur. Kacau sebati lagi.
Buat selang-seli hgga telur & tepung abis
dimasukkn dlm mangkuk adunan coklat
4. Masukkn adunan ke dlam loyang yg telah digris ngn mentega/marjerin & telah dipanaskn terlebih dahulu. Tutup loyang ngn aluminium foil. Klau xde aluminium foil, penutup kukusan kena la balut ngn kain bersih supaya air x menitik atas kek semasa proses mengukus. Kukus selama 1 jam
5. Bila kek dh masak, bleh la angkat 


Topping
Coklat masakan + susu cair + butter ckit. Masak atas api kecik hgga sebati. Biar agak sejuk baru tuang atas kek

ataupun
1 cwn serbuk koko + 1 cwn susu pekat manis + 1-2 sudu teh serbuk nescafe 3 in 1 + 1/4 cwn minyak + 1/4 cwn susu cair- masukkn semua skali dlm periuk & masak atas api perlahan hgga semua sebati. Pastu rasa sndri, apa2 yg kurang bleh tambahkn.. adjust ikut suka


.SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment